Китай изкорени маларията след продължила 70-години битка, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана

...
Китай изкорени маларията след продължила 70-години битка, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана
Коментари Харесай

СЗО: След 70 години Китай изкорени маларията |

Китай изкорени маларията след продължила 70-години борба, съобщи Световната здравна организация (СЗО), представена от АФП и ДПА.

От четири години в Китай не е регистриран нито един случай на малария, при 30 милиона годишно през 40-те години на предишния век.

Маларията, която се придвижва от комари, е лишила живота на повече от 400 000 души през 2019 г. при 229 милиона заболели, най-вече в Африка. 

" Поздравяваме китайския народ за избавянето на страната от маларията - сподели генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. - Този триумф беше извоюван с много усилия след десетилетия целенасочени и поредни дейности. "

Той акцентира, че Китай " се причислява към възходящия брой страни, които демонстрират пред света, че бъдещето без малария е действителна цел ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Китай е първата страна в Западнотихоокеанския район, която е получила документ на СЗО за очистване на маларията. За да получи този статут, страната би трябвало да предостави неопровержими доказателства, че не е имало вериги за локално предаване на заболяването на цялата й територия най-малко три поредни години. СЗО е признала това достижение на 40 страни.

Преди Китай подобен документ беше публикуван на Салвадор (2021), Алжир и Аржентина (2019) и Парагвай и Узбекистан (2018).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР